domingo, 6 de octubre de 2013

Les finalitats de l'educació

Per iniciar la sessió del dijous, el primer que vam fer per introduir el tema del dia va ser una pluja d'idees sobre quines eren realment les finalitats de l'educació. En vam anomenar algunes com ensenyar, guiar, socialitzar, preparar, acollir, assessorar o aprendre.
Però, després d'aquesta pluja vam arribar a la conclusió de que totes les finalitats que havíem enumerat eren pròpies del professor, doncs de l'alumne només n'hi havia una. Això em va fer pensar, a mi en particular, que la imatge que es té de l'educació és la d'un context en què el professor té moltes maneres d'ajudar als alumnes, mentre que ells no tenen més opcions que estudiar.

Així doncs, començant definitivament la primera unitat de l'assignatura vam diferenciar dues finalitats essencials de l'educació: educar i instruir.
Gràcies a aquesta classificació vam arribar a l'obra de Delors La educación encierra un tesoro, a la qual menciona els quatre pilars bàsics de l'educació des del seu punt de vista que són: el “saber”, el “saber fer”, el “saber ser” i el “saber comportar-se”. Aquests quatre pilars són molt importants tots ells per separat, però encara ho són més quan es posen en contacte, tal i com explicaré a continuació.
Segons la meva opinió, el més important de l'educació és, mitjançant els coneixements assolits en una situació d'aprenentatge, poder conviure en societat i prendre decisions i enfrontar-se als problemes que se'ns plantegen al llarg de la nostra vida. Però, per arribar a aconseguir aquest objectiu, primer s'ha hagut d'adquirir tot un seguit de coneixements teòrics. Aquests coneixements s'han d'assimilar de manera que ens puguin ajudar a enraonar en situacions reals de la vida quotidiana.
D'aquesta manera, tots aquests coneixements ens serviran per a formar-nos com a individus i, per tant, per poder conviure en societat, entenent, a banda dels nostres problemes, també els problemes dels que ens envolten.

Però, com aconseguim arribar a aquest punt de l'educació? Des de sempre, quan parlam d'educació ens anem inconscientment a l'escola, ja que és l'espai dedicat a l'aprenentatge, tot i que les famílies també juguen un paper molt important pel que fa a l'educació dels més petits.
Tot i així, ens centrarem en l'escola i, per tant, en els professors. Aquests són els encarregats de proporcionar als alumnes els coneixements que els serviran per a la vida i que, en alguns casos, poden determinar el seu futur. És per això que un professor ha d'estimar la seva feina.
I esque hi ha dues maneres d'ensenyar: instruint o educant, tal i com hem dit més amunt. Però això no s'aconsegueix només explicant teoria als alumnes, tal i com s'ha fet tota la vida, ja que a banda de memoritzar conceptes que, la gran part de les vegades, no es sap que signifiquen realment, també s'han de dur a terme activitats de pràctica que serveixen per assimilar els conceptes que ja s'han estudiat abans.
D'aquesta manera és com s'aconsegueix, sempre des del meu punt de vista, el principal objectiu de l'educació, que és conviure en societat i saber resoldre problemes pel nostre compte.

Imatge de Maestra Silvia

No hay comentarios:

Publicar un comentario